Udział w kursie kulinarnym to prosta droga do pozyskania nowych umiejętności – poznanie dobrych technik produkcyjnych i tajników przeróżnych receptur czy po prostu nauczenie się podstaw gotowania. Do kogo adresowana jest usługa? Czy warto zapisać się na warsztaty kulinarne? Warsztaty kulinarne – nie tylko dla amatorów Wprawy w gotowaniu nie zyskuje się w parę tygodni – mistrz kulinarny potrzebuje lat, aby poznać sekretne receptury i pogłębiać swoją wiedzę. Jeśli pragniesz podążać śladami najlepszych, zgłoś się na warsztaty kulinarne i ucz się od wykwalifikowanych szefów kuchni, którzy opanowali arkana technik gotowania,…
Czytaj dalejŻywność
Warsztaty kulinarne dla dzieci uczą poprzez świetną zabawę
Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni – ozdabiać wypieki czy wybierać i przynosić składniki. Chcesz wykorzystać fascynację Twojej pociechy? Sprawdź kursy gotowania dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, czego uczą takie zajęcia. Zalety kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci są skierowane do pociech w przedziale wiekowym od 6-10 lat. Podczas kursu dzieci uczą się samodzielności i rozwijają swoją pomysłowość i co jest niezmiernie ważne – zdobywają przydatne umiejętności. A równocześnie świetnie się bawią. Nauka smacznych przepisów, dobieranie oraz mieszanie ingredientów oraz komponowanie ciekawych smaków – całość sprawia, że…
Czytaj dalejKiszony sok z buraka lub kapusty – warto pić je regularnie
Z kiszonek korzysta się w rodzimej kuchni od wieków. Ostatnio jednakże często mówi się również o zaletach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej spotykana jest na półkach sklepowych w alejkach z przetworami. Eliminuje toksyny i wspiera odporność organizmu – sok z kiszonej kapusty Bodaj każdy z nas w dzieciństwie spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie na własną rękę przyrządzały kiszoną kapustę według rodzinnych przepisów, a po spożyciu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem,…
Czytaj dalejPrzetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?
Od szybkiego rozkwitu branży spożywczej, który zaczął się na początku zeszłego stulecia, wyroby jedzone przez nas na co dzień zaczęto standardowo nasycać licznymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Jednakże wraz z rosnącym zainteresowaniem konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć działanie na ich zdrowie, ostatnio coraz chętniej szukają oni produktów wyprodukowanych z eko żywności. Zalety eko żywności Żeby jakiś wyrób oferowany w naszym kraju mógł zwać się „ekologicznym”, musi sprostać kilku wymogom. Żywność eko i artykuły z niej wytwarzane muszą posiadać stosowne certyfikaty przyznawane przez desygnowane do tego…
Czytaj dalejNie tylko danie wigilijne – barszcz czerwony
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to potrawa jedynie na święta, którą spożywamy zazwyczaj w trakcie Wigilii czy też ważnych rodzinnych imprez. W domostwach, w których obyczaj spożywania posiłków z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do niektórych posiłków. Barszcz czerwony – pasuje do ziemniaków i do bułeczek drożdżowych z grzybowym nadzieniem Zdaje się, że barszcz czerwony to prosty do przygotowania wywar z buraków, który raczej nie jest bardzo pożywnym daniem. Jednakże właśnie jego nieznacznie słodki, a…
Czytaj dalejŁatwe sposoby na poprawę zdrowia, które możesz zastosować już dziś
Jeśli chcesz poprawić swoje zdrowie, ale brakuje Ci czasu na wprowadzanie dużych zmian w stylu życia, to sprawdź nasze pomysły, które wymagają jedynie minimalnego zaangażowania. Lepsze samopoczucie gwarantowane! Kontroluj swoją wagę. Jak często się ważyć? Stawanie na wagę raz na kilka miesięcy nie ma nic wspólnego z dobrym humorem. Jeśli z miesiąca na miesiąc Twoje wyniki są coraz gorsze, to łatwo jest się zdemotywować. Wchodzenie na wagę powinno być jak mycie zębów, czyli powinniśmy robić to każdego dnia. Dzięki temu z łatwością można monitorować postępy codziennych nawyków i w oparciu…
Czytaj dalejKiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat
Kiszonki z warzyw są tak głęboko zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański smakołyk, rzadko przygotowywany w pozostałych rejonach świata. Tymczasem kiszonki popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji. Z jakiego powodu kwaszonki są popularne? Historycy potwierdzili, iż metoda zabezpieczenia żywności przez ich zanurzenie w occie, w solance albo w soli, znana jest ludzkości od przeszło czterech tysiące lat. Technika ta najprawdopodobniej nie została opracowana w Europie, a w rejonie antycznej Mezopotamii. Pokarm poddany…
Czytaj dalejJakie pieczywo kupować?
Pieczywo to podstawa jadłospisu człowieka w naszej tradycji. Jest wytwarzane z wody, soli, mąki, mleka, środków spulchniających (zwykle zakwasu chlebowego lub drożdży) i różnych dodatków wzbogacających smak wypieków, jak przykładowo: słonecznik, sezam lub mak. Dlaczego należy spożywać pieczywo? Pieczywo to pożywienie niezwykle bogate w mnóstwo najróżniejszych składników odżywczych i energetycznych, niezbędnych do prawidłowego działania organizmu człowieka. W jego skład wchodzą przede wszystkim aminokwasy, węglowodany i białka. Należy wspomnieć równocześnie o błonniku, jak również wielu witaminach, których zdecydowanie najwięcej zawiera ciemny, wieloziarnisty chleb. Pieczywo w Krakowie Pieczywo najlepiej kupować w tradycyjnych…
Czytaj dalejCzy istnieją zamienniki kapsułek do ekspresu Tchibo Cafissimo?
Technologia parzenia kawa w kapsułkach została opracowana cztery dekady temu temu i powoli pozyskała sobie miliony sympatyków. Ten praktyczny system umożliwia zaparzenie kawy wysokiej jakości w nadzwyczaj prosty sposób – wystarczy włożyć kapsułkę z kawą do zasobnika w urządzeniu, napełnić w nim pojemnik z wodą i już po kilkunastu sekundach można cieszyć się pobudzającym napojem. Kawy speciality z Etiopii i Angoli – zamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo Istnieje parę systemów parzenia kawy w kapsułach. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych globalnie jest ten należący do niemieckiej firmy Tchibo. Kapsułki Tchibo Cafissimo mają inna…
Czytaj dalejCzy można nauczyć się food pairingu?
Chociaż przywykliśmy do określonych kombinacji smaków, nie znaczy to, iż zestawianie ze sobą produktów, które na pierwszy rzut oka w ogóle się wykluczają, nie może przynieść interesujących i, co ważne, smakowitych efektów. Odkrywamy to coraz częściej. Największy wpływ na nasz smak miało bezsprzecznie otwarcie się na odmienne zwyczaje kulinarne, a także pojawienie się na rynku nieobecnych dotychczas w naszym kraju produktów. Dzięki temu chociażby kombinacja mięsa z egzotycznych owocami raczej już nie szokuje. Ci, którzy zasmakowali w niespotykanych fuzjach aromatów częstokroć zaczynają własne próby i samodzielnie poszukują jeszcze bardziej niezwykłych…
Czytaj dalej