Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie reaguje z kwasami, nie koroduje i nie traci swoich parametrów nawet w krańcowych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i tworzy na powierzchni niezauważalną gołym okiem warstwę. Zabezpiecza ona stal przed negatywnym wpływem licznych substancji chemicznych, a także podnosi jej odporność na nieprzychylne warunki. Dzięki tym właściwościom zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu sferach przemysłu.
Zbiorniki stalowe dla przemysłu kosmetycznym
Ze względu na fakt, iż stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tej branży. Służą one zarówno podczas procesu produkcyjnego, jak i do przechowywania znacznych ilości ukończonych już preparatów. Wymienione wcześniej właściwości sprawiają, iż zbiorniki stalowe są też świetnym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających materiały opałowe oraz dla branży chemicznej.
Zbiorniki nierdzewne dla branży spożywczej
Zbiorniki ze stali nierdzewnej są często stosowane w różnych przedsiębiorstwach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W piekarniach, gorzelniach czy browarach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego stopu. Oferta przedsiębiorstw zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się powodzeniem w sektorze spożywczym przede wszystkim dlatego, że na tego typu zasobnikach nie zbiera się osad, który mógłby sprzyjać zanieczyszczeniu ich zawartości dzikimi drożdżami czy drobnoustrojami.