Stal nierdzewna ma mnóstwo wartościowych cech powodujących, że znajduje rozległe zastosowania. Jej najmocniejsza strona to z naturalnie niepodatność na rdzę, która nie tylko zapewnia trwałość wyprodukowanych z niej sprzętów, ale również umożliwia im kontakt z cieczami i zawilgotniałymi materiałami. Ponadto stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co oznacza, iż nie reaguje z substancjami o kwasowym odczynie, a wyliczenie jej plusów zamyka nieporowata powierzchnia, która uniemożliwia rozwój mikroorganizmów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej – pojemniki na artykuły spożywcze bądź chemikalia
Równowaga chemiczna i bezpieczeństwo mikrobiologiczne czynią ze stali nierdzewnej idealny materiał dla przemysłu spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są chętnie używane przez fabryki przetwórstwa, które korzystają z nich w toku produkcji, a następnie magazynowania artykułów spożywczych. W zakładach piekarskich i warzelniach piwa wyroby ze stali nierdzewnej używa się w jako pojemniki fermentacyjne. Surowiec ten jest również wykorzystywany często w przemyśle kosmetycznym i przez przedsiębiorstwa działające w sektorze pozyskiwania i dystrybucji paliw, rozcieńczalników i innych chemikaliów.
Wyroby ze stali nierdzewnej – elegancka przyciągająca wzrok estetyka w domu
Odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne (kwaśne deszcze, wysokie i niskie temperatury czy wilgoć) sprawia, iż wyroby ze stali nierdzewnej doskonale zdadzą egzamin w warunkach zewnętrznych (np. jako elementy balkonowe) oraz na basenach (jako drabinki i poręcze). Z uwagi na przyciągający wzrok wygląd, tak samo dobrze prezentują się również w wewnętrznych częściach obiektów budowlanych – m.in. na klatkach schodowych. Prócz tego aseptyczność stali nierdzewnej umożliwia wykorzystywanie jej w gabinetach lekarskich oraz lecznicach.