Chcesz zamówić sól kłodawską? Wejdź na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119
Sól to substancja niezbędna do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie własności posiada różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Czemu powinno się ich używać w gastronomii?
Różowa sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który doskonale podbija smak posiłków. Pomimo, iż nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (w granicach 6 gramów dziennie) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż mających ok. 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele wartościowych minerałów i pierwiastków, między innymi cynk, żelazo czy potas, a przy tym nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska świetnie podkreśla smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło żelaza, potasu i wapnia
Sól kłodawska z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – posiada 97% chlorku sodu i jest świetnym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest m.in. kopalnią potasu, wapnia czy cynku, czyli składników potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dzięki czemu nie zatraca swoich własności i jest bez trudu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]