Zamów sok z kiszonych buraków
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie wróciły na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także nowe, dotychczas mniej lubiane warzywa i owoce. Mówiąc o zdrowotnych zaletach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są warte uwagi – pozwalają w nieskomplikowany i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała substancje konieczne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich się znajduje?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający dużo substancji oddziałujących pozytywnie na nasze zdrowie. Kluczowym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź inny kwaszonek to też doskonałe źródło witamin. Godna uwagi jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy K i P, a także duże nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonej kapusty – czemu należy go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z uwagi na zawartość bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie wpływa na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek liczne witaminy usprawniają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają radzić sobie z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo refluks czy wrzody żołądka. Stanowią one również ochronę w czasie leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]