Jeśli potrzebujesz zakwasu na barszcz czerwony, odwiedź ten adres.
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to potrawa jedynie na święta, którą spożywamy zazwyczaj w trakcie Wigilii czy też ważnych rodzinnych imprez. W domostwach, w których obyczaj spożywania posiłków z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do niektórych posiłków.
Barszcz czerwony – pasuje do ziemniaków i do bułeczek drożdżowych z grzybowym nadzieniem
Zdaje się, że barszcz czerwony to prosty do przygotowania wywar z buraków, który raczej nie jest bardzo pożywnym daniem. Jednakże właśnie jego nieznacznie słodki, a przy tym kwaśny aromat powoduje, iż świetnie stapia się on z innymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest wiele – jedni wrzucają do niego uszka z grzybami, mięsem albo kapustą, inni wolą w nim ziemniaki, kiełbasę oraz jajko na twardo. Barszcz czerwony to doskonała potrawa na obiad, ale także wyborna przekąska lub ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy świetnie pasuje do bułki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem czy chrupkiego krokiecika z pieczarkami.
Warto podkreślić, iż barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, ponieważ zawiera mangan, kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także dużo żelaza, i z tego powodu poleca się go osobom chorującym na anemię. Natomiast z uwagi na to, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie nieraz spożywa się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.
Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy na bazie zakwasu z buraków kwaszonych!
Nie powstała uniwersalna receptura na barszcz czerwony – każdy w kuchni używa swoich ulubionych dodatków i inaczej doprawia to danie. Jedni uwielbiają pikantny barszcz, odpowiednio pieprzny, pozostali dosypują do niego łyżeczkę cukru, żeby podbić naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli gotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a jednocześnie zawiera więcej niezbędnych witamin i minerałów. Taki zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przyszykować samemu, jednak okres fermentacji – zależnie od panujących w mieszkaniu warunków – trwa minimum tydzień. Jeśli jednak nieoczekiwanie nabierzesz ochoty na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – po prostu kup gotowy już zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie albo przez internet.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]