Sprawdź, gdzie zamówić sok z buraka kiszonego.
Z kiszonek korzysta się w rodzimej kuchni od wieków. Ostatnio jednakże często mówi się również o zaletach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej spotykana jest na półkach sklepowych w alejkach z przetworami.
Eliminuje toksyny i wspiera odporność organizmu – sok z kiszonej kapusty
Bodaj każdy z nas w dzieciństwie spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie na własną rękę przyrządzały kiszoną kapustę według rodzinnych przepisów, a po spożyciu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem, wyjaśniając, że napój jest kwaśny, lecz bardzo zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to świetne źródło witamin! Ma on w składzie ogromne ilości witamin z grupy B, A, C oraz E, jak również przeróżne minerały, jak np. fosfor, żelazo oraz wapń. Wiele osób odczuwa trudności z przyzwyczajeniem się do cierpkiego posmaku tego soku, niemniej jednak rekomenduje się spożywać go regularnie, gdyż usuwa toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, a to sprawia, że może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej zaleca się też osobom cierpiącym na anemię. Naturalnie, nawet z tak zdrowym napojem nie wolno przesadzać – wystarczy spożycie mniej więcej 250 ml soku na dzień.
Sok z kiszonego buraka ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne
Sok z kiszonego buraka jest drugim odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od lat w kuchni, a który pijemy też jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajdziemy masę witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: zapobiega zaparciom, obniża ciśnienie, a przy tym poprawia koncentrację. Chociaż buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez cukrzyków. Nie poleca się jednak jego konsumpcji paniom karmiącym piersią oraz w ciąży, jak również osobom cierpiącym na reumatyzm albo schorzenia nerek.
Jeśli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotowywać soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w swoim markecie bądź zamówić online na stronie producenta. Miej jednakże na uwadze, iż tego typu soki należy składować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]