Skieruj się na artmankiszonki.pl, aby znaleźć informacje o kwaszonce.
Kiszonki z warzyw są tak głęboko zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański smakołyk, rzadko przygotowywany w pozostałych rejonach świata. Tymczasem kiszonki popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji.
Z jakiego powodu kwaszonki są popularne?
Historycy potwierdzili, iż metoda zabezpieczenia żywności przez ich zanurzenie w occie, w solance albo w soli, znana jest ludzkości od przeszło czterech tysiące lat. Technika ta najprawdopodobniej nie została opracowana w Europie, a w rejonie antycznej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, gdyż niskie pH roztworu, w którym się go zanurza, utrudnia namnażanie się bakterii gnilnych. Parę wieków wstecz była to optymalna metoda, żeby przedłużyć okres zdatności do konsumpcji ryb, mięsa i warzyw nawet o kilkanaście tygodni. W wyniku tego pojawiła się tradycja przyrządzania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o miesiącach zimowych. Kiszone przetwory od zarania swojego istnienia znane są z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie jest prawdą. Mają one np. mnóstwo witaminy C, dlatego marynarze statków, które miały w magazynie kiszone warzywa, rzadziej cierpieli z powodu gnilca. Ciekawostką jest, że po polsku kwaszone przetwory warzywne nazywa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z rzepaku czy owsa.
Kiszonki na świecie
Najbardziej rozpowszechnionym kiszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni zasadniczo na całym świecie, nawet w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej i w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie jest zbytnio popularna. Jednakże pickle są tam bodajże nadzwyczaj lubianym uzupełnieniem hot-dogów, hamburgerów i sandwiczy. Nad Wisłą oprócz ogórka, równie popularne są kwaszone buraki i kapusta, z których korzysta się do przyrządzania surówek oraz zup. Ale to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W różnych krajach świata kisi się m.in. pomidory, cebulę, a także owoce (np. oliwki), a niekiedy nawet jaja.
Solanka i ocet wpływają na smak oraz teksturę warzyw, dając im chrupkość i kwaśność. Domowe kwaszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni lat stały się fundamentem bądź znaczącym dodatkiem do setek dań regionalnych. Warto pamiętać, iż smak kiszonych przetworów bywa inny w poszczególnych krajach świata, bo zależy on od dodatków do zalewy, których używa się w procesie kwaszenia. W efekcie ogórek przygotowany według standardowego polskiego przepisu, nie będzie smakował tak samo jak ten wyprodukowany np. w Indiach.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]